Direcția de Sănătate Publică Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roşie, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea Apollonia  implementează, începând din acest an școlar, proiectul Evaluarea și promovarea sănătății orale la copii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași care are ca scop evaluarea sănătății orale a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, din mediul rural.

Prin acest proiect, dorim să oferim elevilor lecții privind tehnica periajului dentar corect și a unei igiene orale corespunzătoare, informații importante pentru educația sanitară și igiena alimentației. Totodată, proiectul va oferi copiilor posibilitatea de a afla despre necesitatea însușirii și adoptării unei alimentații sănătoase, precum și oportunitatea de a le fi evaluată  starea de sănătate orală printr-un examen stomatologic simplu și non-invaziv. Evaluarea se va desfășura în incinta școlii, este făcută de către medici stomatologi, având consimțământul explicit al părinților sau al tutorilor legali.

În proiect vor fi implicate peste 300 unități de învățământ preuniversitar din mediul rural (școli cu PJ și structuri arondate). Aproximativ 36200 elevi din mediul rural vor deveni beneficiarii direcți ai proiectului care va fi implementat cu ajutorul directorilor din școli, a profesorilor pentru învățământul primar, a profesorilor diriginți și a personalului nedidactic.

Luni, 23 octombrie 2023, activitățile proiectului au debutat la Școala Profesională Gropnița cu lecțiile de educație sanitară adresate elevilor școlii și au continuat cu examenul stomatologic al elevilor din clasele I, a II-a și a III-a. Marți și miercuri urmează să fie evaluați elevii din clasa pregătitoare, clasa a IV-a și clasele de gimnaziu, precum și elevii din  structurile arondate Școlii Profesionale Gropnița.

Joi și vineri activitățile proiectului se vor desfășura la Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Românești.

Ne dorim participarea unui număr cât mai mare de elevi din grupul țintă la activitățile proiectului, astfel încât aceștia să deprindă corect regulile de igienă orală.