Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, alături de Comunitatea Evreilor din Iași,  Ateneul Național din Iași și Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” continuă tradiția onorării memoriei victimelor Holocaustului, unul dintre cele mai dureroase episoade din istoria umanității.

Astfel, luni, 9 octombrie, în Sala Unirii din centrul municipiului Iași a fost organizat un eveniment comemorativ prin prezentarea unui moment de teatru, adaptare după romanul ”The Reader”, scris de Bernhard Schlink.  Organizatorul evenimentului este Prof. Moshe GROPER, consilier al primarului Municipiului Iași în relația cu comunitățile etnice. Activitatea la care au fost prezenți 800 de elevi din 24 de unități școlare alături de profesorii lor s-a bucurat de prezența domnului prof. dr. Sergiu Constantin Enea, inspector școlar general adjunct în cadrul I. S. J. Iași, dar și a domnului Mihai Chirica, primar al Municipiului Iași.

Un mesaj de comemorare a fost transmis de către Excelența sa  Reuven Azar, Ambasadorul statului Israel în România.

În partea a doua a evenimentului, spectacolul pus în scenă de către regizoarea Erica Molovan a reprezentat cu tragism și sensibilitate un moment din procesul gardianei Hannah Schmitz, desfășurat la finele anilor ”50 ai secolului trecut. Prin mijloace scenice deosebite, au fost scoase în evidență reprezentări care generalizează dureroasa problemă a mașinăriei naziste totalitare care a făcut peste 6 milioane de victime.

Educația despre Holocaust nu se rezumă doar la relatarea evenimentelor desfășurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ci oferă tinerelor generații oportunitatea de a reflecta asupra valorilor care ne definesc societatea și pe care este fundamental să le apărăm, pentru a trăi cu demnitate și integritate. Este esențial să conștientizăm și să înțelegem cum s-a ajuns în acel punct în care comunități întregi au fost sistematic distruse, cum a fost posibil ca o astfel de tragedie să se desfășoare sub ochii întregii societăți, pentru a găsi soluțiile potrivite pentru a construi o societate de azi tolerantă , guvernată de principii democratice.