Miercuri, 25 ianuarie 2023, începând cu ora 15.00, la Palatul Braunstein, Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat conferința Educația ieșeană – tradiții și perspectivă. Evenimentul a fost dedicat profesorilor de Istorie din județul Iași și a avut drept scop principal lansarea volumului Iași, oraș al școlilor. Album.

În deschiderea evenimentului elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” -Antonia Maria Codreanu, Codrin Cheptine, Beatrice Maria Florea, Bianca Maria Iova și Maria Vamanu au susținut un moment artistic, interpretând fragmente muzicale din repertoriul clasic și tradițional românesc.

Prin intervențiile lor, coordonatorii științifici ai volumului - domnul prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon și domnul prof. univ. dr. Ovidiu-Ștefan Buruiană din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au atras atenția asupra necesității unui astfel de demers științific, menit să facă referire la istoria locală, la istoria învățământului și să implice efortul și profesionalismul cadrelor didactice.

Domnul conf. univ. dr. Ionuț Nistor, directorul departamentului de istorie din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași , și domnul cercetător dr. Cătălin Botoșineanu, arhivist un cadrul Arhivelor Naționale Iași, autori ai studiilor dedicate reperelor de organizare a școlii ieșene în perioada comunistă, respectiv a învățământului particular au prezentat structura albumului, motivația alegerii unei clasificării a școlilor în funcție de domeniul de interes al acestora (spre exemplu: învățământul teologic, tehnic sau pedagogic), cât și detalii despre accesul autorilor la fondurile de arhivă ale școlilor și importanța acestor resurse documentare pentru posteritate.

Ca promotor al acestui demers editorial, doamna prof. Luciana Antoci, Inspector Școlar General al I.S.J. Iași a subliniat rolul colaborării dintre mediul universitar, academic și cel preuniversitar care pot să creeze împreună „o oglindă a climatului educațional din vechea capitală a Moldovei”.

Doamna prof. Eliza Ilie, inspector școlar pentru istorie și socio-umane a prezentat publicului poveștile fotografiilor din arhivele publice sau din colecțiile private, pe baza cărora s-a putut reconstitui viața școlară ieșeană pe parcursul a trei secole, atât sub aspect instituțional, cât și din perspectiva elevilor de atunci, deveniți cu timpul, la rândul lor, absolvenți, părinți sau profesori – modele pentru elevii de astăzi.

Prin albumul lansat și prin conferința desfășurată la Palatul Braunstein s-a inițiat demersul științific cu privire la istoria învățământului local ieșean, pe care, atât coodonatorii, autorii, cât și o parte dintre membrii publicului și-au luat angajamentul de a-l continua, întrucât, după cum afirma și domnul prof. univ. dr Ioan-Aurel Pop, Președinte al Academiei Române în cuvântul dedicat volumului Iași, oraș al școlilor. Album, „elaborarea unei istorii a școlilor ieșene și a învățământului preuniversitar din capitala Moldovei reprezintă o întreprindere de cea mai mare importanță”.