Vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 10, a avut loc evenimentul intitulat „Casă și apartenență. Copii și tineri victime ale Holocaustului”, marcând Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Manifestarea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Comunitatea Evreilor din Iași, Institutul Francez din Iași și Europe Direct.

Activitatea a avut drept scop conservarea activă a memoriei victimelor Holocaustului din rândul copiilor și tinerilor din orașul Iași și din întreaga lume. Sinagoga Mare din Iași, monument istoric important al orașului, a găzduit elevi și profesori ieșeni, alături de care au participat ca invitați prof. univ. dr. Carol Iancu, profesor emerit al Universității „Paul Valery” din Montpellier, membru al Academiei Române, și jurnalistul Lucian Bălănuță.

În acest context a avut loc și vernisajul expoziției „Besa. Un cod al onoarei”, realizată de Institutul Internațional pentru Memoria Holocaustului Yad Vashem și prezentată de Institutul Francez din România la Iași.

Comunitatea ieșeană, prin cei mai tineri reprezentanți ai săi aflați pe băncile școlii, elevi de la Colegiul Tehnic „Virgil Madgearu”Iași, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Școala Gimnazială „Aron Vodă” Aroneanu, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani aduce astfel omagiul său memoriei victimelor acestei perioade a istoriei noastre şi își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii evenimentelor tragice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.