În perioada 18-24 iulie, s-a desfășurat Școala de vară destinată elevilor participanți la etapa națională Olimpiadei de GEOGRAFIE din anul școlar în curs. Tineri pasionați de geografie din întreaga țară, cu performanțe validate în competițiile naționale geografice s-au reunit, pentru o săptămână, în cadrul Stațiunii de cercetare științifică și practică studențească „Ion Gugiuman” din Masivul Rarău, ce aparține Universității Al. I. Cuza Iași. Inițiativa acestei activități, ajunsă la cea de-a treia ediție, aparține Facultății de Geografie și Geologie din cadrul UAIC, în colaborare cu Societatea de Geografie din România și Inspectoratul Școlar Județean Iași, având drept scop recompensarea tinerilor cu performanțe în domeniul GEOGRAFIEI.

Elevii au participat la o serie de aplicații practice de teren, care au vizat aspecte geomorfologice, climatologice și de biogeografie montană. Principalele zone vizitate au fost Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Vârful Rarău, Pochii Rarăului, Piatra Zimbrului, Codrul secular de la Slătioara, fânețele Todirescu și Mănăstirea Rarău. Timp de o săptămână elevii au luat contact direct cu forme ale reliefului carstic și periglaciar, cu infrastructura specifică unei stații meteorologice de altitudine, cu tipuri de vegetație etajată altitudinal, dar și cu condiții diferite de manifestare a turismului montan: drumeția montană, escalada, tiroliana, turismul științific, cultural-religios etc.

Aplicațiile practice de teren au fost zilnic completate de cursuri cu teme geografice de actualitate, susținute de către două cadre didactice universitare din cadrul Departamentului de Geografie.

Celor două tipuri de activități, practice și teoretice, li s-au adăugat momente de socializare prin activități de divertisment și sportive,  din Iași participând un grup de nouă elevi.

La finalul Școlii de vară, participanții au apreciat la superlativ această oportunitate care conduce la creșterea interesului pentru cunoaștere, studiu și performanță.