În perioada 13 - 18 iulie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat, în Tabăra de la Muncel (județul Iași), ediția a XXII-a a Concursului Național ”Proiecte de mediu” în învățământul preuniversitar. Comitetul de organizare a concursului a inclus profesori din cadrul Ministerului Educației Naționale și  din cadrul I.S.J. Iași, precum și  alți specialiști care au contribuit la buna lui desfășurare.

Concursul a cuprins două secțiuni: proiecte realizate de către elevi din învățământul gimnazial și proiecte realizate de elevi din învățământul liceal. Au participat copii din toată țara, câștigători ai concursului la nivel județean. În total, au fost prezentate și au fost evaluate, de către juriul stabilit prin decizia Inspectoratului școlar Iași,  33 de proiecte de mediu, din care 14 de nivel gimnazial și 19 de nivel liceal. Juriul a fost format din cinci profesori: Gogu Ghiorghiță - Universitatea ”V. Alecsandri”, Bacău (președintele juriului), Iulia Băra - Universitatea ”Al. I. Cuza”, Iași, Marius Grigore - Universitatea ”Ștefan cel Mare”, Suceava,  Lorela Anda Caradan - I.S.J. Iași și Dumitrița Picioruș - Agenția pentru Protecția Mediului din Iași.

 Misiunea evaluatorilor nu a fost una ușoară, întrucât majoritatea proiectelor prezentate au arătat că, sub îndrumarea profesorilor de specialitate din gimnazii și din licee, tinerii cercetători au dobândit o bună pregătire profesională, și-au însușit tehnici, metode de lucru și termeni de specialitate de nivel ridicat, au fost ingenioși în alegerea, abordarea și realizarea unor teme importante privind protecția și valorificarea resurselor de mediu, au impresionat prin ținuta lor și modul cum și-au prezentat rezultatele.

La fiecare secțiune s-au acordat în câte trei premii (I, II și III). Premiul I la Secțiunea- învățământ gimnazial  a fost câștigat de proiectul ”Uimitoarea biodiversitate a Masivului Ciucaș”, realizat și prezentat de echipa formată din elevii David Mihai Ioana și Andra Jumărea de la Colegiul Național ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, îndrumați de profesorii Adriana Neagu  și Liliana Jumărea; iar la Secțiunea - învățământ liceal de proiectul ”Analiza microplasticului din apele Mării Negre”, realizat și prezentat de elevii Eva Florian Tudor  și Alessia Drăgan de la Liceul Teoretic ”Ovidius” din Constanța, coordonați de profesoara Carmen Bucovală.

Concursul a demonstrat că tânăra generație este interesată  de acest domeniu, că profesorii din învățământul preuniversitar sunt preocupați de problemele mediului și caută să insufle tinerilor grija față de natură. Astfel elevii sunt implicați  în acțiuni menite să le stimuleze gândirea creatoare, identificând soluții pentru evitarea impactului antropic negativ asupra mediului, pentru vindecarea unor răni produse acestuia. Totodată, au demonstrat că există mijloace și tehnologii menite să contribuie  la crearea unui mediu mai curat și mai sănătos în jurul nostru.  Acțiunea din Tabăra de la Muncel a oferit profesorilor posibilitatea de a  face schimb de bune practici, iar tinerilor învățăcei le-a oferit prilejul de a-și face noi prieteni de vârsta lor, de a petrece clipe de neuitat atât în tabără, cât și în afara ei.