În perioada 15-21 mai 2022, a avut loc o nouă mobilitate a cadrelor didactice în cadrul proiectului Erasmus+ „Consorțiu local pentru educație de calitate" 2021 (2021-1-RO01-KA121-SCH-000005888), coordonat de I.S.J. Iași. Activitățile de formare s-au realizat în Italia, la Soverato, prin participarea la cursul Entrepreneurship education/financial education. Business and sustainability from schools to the labour market, organizat de JUMP Association International Teachers Training Academy.

Reconfigurarea activității didactice este principala țintă a acestui proiect pentru educație școlară de calitate. Echipa mobilității a fost formată din profesori reprezentând cinci unități de învățământ din județul Iași - Școala Profesională Mogoșești, Școala Gimnazială „Colonel Constantin Langa” Miroslava, Școala Profesională Brăești, Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială Strunga, precum și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Obiectivul activității de formare a vizat crearea unor medii de învățare incluzive și sustenabile în școlile din consorțiu prin dezvoltarea mentalității și a comportamentului antreprenorial al participanților, începând cu anul școlar 2021-2022. Rezultatele așteptate urmăresc pregătirea profesorilor pentru clase ale viitorului, dar și racordarea școlii la dimensiunea europeană: iNovativă, iNcluzivă, iNternationalizată.

Tematica programului a vizat educația antreprenorială (competențe, valori și atitudini, abilități și aptitudini, cadru de referință), dar și lucrul la clasă pe baza unor metode moderne, adecvate dezvoltării competențelor antreprenoriale, precum învățarea bazată pe proiect (project based learning -PBL). Complementar, s-a discutat despre eticheta în afaceri, valorile culturale și antreprenoriat și s-au oferit, de către formatorul Australian, dna Catherine Perri, modele de bună practică pentru lucrul la clasă.

Participarea profesorilor din România, Spania, Ungaria, Macedonia de Nord, Portugalia și Irlanda la activitățile cursului a reprezentat un real prilej de dezvoltare a competențelor de comunicare în limbile engleză și italiană, de relaționare și interculturalitate.

Diseminarea cursului „Entrepreneurship/financial EDU - Building sustainability from schools to the labor market” se va realiza prin informări legate de acest eveniment la nivelul consiliilor profesorale, al cercurilor pedagogice, prin workshopuri și prin proiecte realizate cu și pentru elevi.