În perioada 24 – 26 mai 2022, patru inspectori școlari ai I.S.J. Iași au participat la ultima vizită de studiu din cadrul proiectului CoDe (”Coaching for staff professionals in education”), organizată la Nicosia, în Cipru. Activitățile proiectului au debutat în luna septembrie 2019 și au vizat studiul, preluarea și adaptarea practicilor de coaching, îndeosebi asociate mediului de afaceri, în mediul educațional. Cei peste trei ani de colaborare s-au concretizat într-un ghid electronic ce conține modele de coaching aplicabile în educație, care pot fi utilizate cu toți cei implicați în viața școlară pentru dezvoltarea personală și profesională. Acest ghid, în curs de finalizare, este nu doar rezultatul cercetărilor din cadrul proiectului, ci și al vizitelor de studiu derulate pe parcursul acestuia, organizate fizic sau online de instituțiile partenere din Letonia (National Centre for Education, alături de Riga Educational and Informative Methodological Center), Cipru (Centre for Advancement of Research and Development In Educational Technology Ltd), Croația (Education and Teacher Training Agency), Cehia (Masarykova Univerzita), Marea Britanie (Learn Sheffield) și România (Inspectoratul Școlar Județean Iași).

Vizita de studiu din Cipru a avut în vedere studiul unor modele de coaching utilizate de instituțiile școlare, dar și în cadrul multinaționalelor din Nicosia, precum și experimentarea modelului PERMA, în contextul unui atelier de lucru. O zi din agenda activităților a fost dedicată, de asemenea, analizei procesului de mentorat din perspectivele managerului de resurse umane, ale mentorului și subiecților mentoratului. Nu întâmplător, ultima vizită de studiu a adus în prim-plan teme de reflecție ce au așezat alături conceptele de mentorat și coaching, analizând impactul tranziției spre un model de evoluție profesională generată de resursele individuale de care dispunem fiecare dintre noi. O activitate inedită în agenda vizitei de învățare din Nicosia a avut în vedere și analiza practicii de coaching, așa cum a fost aceasta transpusă în ecranizări.

Începând cu luna iunie 2022, în fiecare dintre țările implicare în derularea activităților acestora vor avea loc evenimente de multiplicare pentru diseminarea bunelor practici studiate pe parcursul proiectului CoDe, precum și pentru prezentarea ghidului elaborat pe baza modelelor studiate și experimentate în decursul celor trei ani de implementare.

 

 

Gabriela Conea

Inspector școlar pentru proiecte educaționale

0758089407