În perioada, 17-19 mai 2024, se va desfășura la Iași faza națională a Concursului Național „ŞTIU ŞI APLIC” – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii, marcând, în acest an, un moment jubiliar prin cea de a X-a ediție.

Competiția, organizată anual de către Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, este inclusă de Ministerul Educației în Calendarul Activităților Educative Naționale, din anul 2013, cu continuitate la nivel național. Pentru anul școlar 2023-2024, conform  OME 3468/29.01.2024, Concursul ,,ȘTIU ȘI APLIC" se regăsește în anexa 1 la poziția 80.

Prin specificul său, Concursul ,,ȘTIU ȘI APLIC" atrage anual participanți din toată țara, elevi de la învățământul profesional, dar și de la învățământul liceal teoretic și tehnologic, dornici să fie puși în situații profesionale concrete, obiectivul său general reprezentându-l conștientizarea și evitarea a riscurilor la locul de muncă pe care aceștia, ca viitori angajați pe piața muncii, le pot întâlni zi de zi.

 La prezenta ediție, s-au înscris în competiție 178 de echipaje: 356 de elevi, însoțiți de 41 de profesori din 37 de județe ale țării și din Republica Moldova, în comparație cu ediția 2023 la care au participat 145 de echipaje cu un număr de 290 de elevi, însoțiți de 65 de profesori din 35 de județe ale țării. Numărul  crescut de competitori demonstrează interesul elevilor pentru participarea la un concurs de anvergură în domeniul Securității și Sănătății în Muncă.

Ediția jubiliară 2024 va fi de referință pentru Concursul ,,ȘTIU ȘI APLIC"  și prin participarea elevilor din Republica Moldova, reiterându-se demersul de a extinde acest concurs și în plan internațional.

Concursul ,,ȘTIU ȘI APLIC" se desfășoară pe 5 secțiuni:

- învățământ profesional;

- învățământ tehnologic – ciclu inferior,

- învățământ tehnologic – ciclu superior;

- învățământ teoretic – ciclu inferior;

- învățământ teoretic – ciclu superior.

Concurenții vor avea de parcurs 2 probe:

- o probă teoretică individuală, desfășurată contracronometru, pe platforma online stiusiaplic.ro, creată special pentru acest concurs, unde se vor identifica răspunsuri corecte la întrebări referitoare la legislația domeniului Securității și Sănătății în Muncă.

- o probă practică în echipă, ce constă în gestionarea unei fișe cu imaginea unui loc de muncă, pentru care se vor identifica riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională, alegând, totodată, echipamentul individual de protecție corespunzător riscurilor identificate.

Programul acestei competiții va cuprinde 3 zile:

  • 17 mai, sosirea și cazarea participanților și, începând cu ora 19:00, ședința tehnică;
  • 18 mai, ora 9:00, Festivitatea de deschidere a competiției, organizată în Sala de Festivități a Colegiului Tehnic ,,Gheorghe Asachi” Iași, urmată de probele de concurs, teoretică și practică;
  • 19 mai, ora 10:00, Festivitatea de premiere, organizată în Aula Magna ,,Carmen Sylva” a Universități Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iași.

Informațiile necesare pentru buna desfășurare a competiției se vor regăsi pe site-ul colegiulasachi.ro/fazanationala.html și www.stiusiaplic.ro.

Organizatorii Concursului ,,ȘTIU ȘI APLIC" speră să le ofere participanților, și în acest an, condiții cât mai bune pentru un cadru competițional corect, astfel încât experiența adusă de ,,ȘTIU ȘI APLIC" să fie pe măsură așteptărilor.

 

 

Prof. Manuel Nicolae NEACȘU

Director al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași