Mediatorii şcolari sunt în prezent resurse umane deosebit de importante în procesul educaţional, adevărate ,,instituţii”, şi nu ,,simpli oameni de legătură” între comunitate şi şcoală care acționează ca agenți de prevenire a abandonului școlar și a segregării școlare. Statutul de personal didactic auxiliar conferă acestei categorii profesionale atribuții importante, iar aria de intervenție a acestora este foarte vastă.

Marcând Ziua mediatorului școlar, pe 19 martie 2024, la ora 12.00, în Sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean, s-a desfășurat o sesiune de ateliere practice la care au participat mediatorii și directorii din unitățile școlare unde există servicii de mediere școlară.

 Sesiunea de lucru, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, a fost structurată pe ateliere practice în cadrul cărora s-au stabilit strategii și instrumente care să sprijine intervenția mediatorilor școlari în ceea ce privește prevenirea abandonului școlar, a bullyingului etnic, dar și în relaționarea cu părinții și comunitatea. Relevante în acest sens au fost studiile de caz și bunele practici prezentate de către directori și mediatorii școlari care au avut astfel posibilitatea să analizeze situațiile concrete pe care le întâlnesc în activitatea din unitățile de învățământ.