1 august 2023

Comunicat de presă


 Rezultatele finale la examenul național pentru definitivare în învățământ, 2023

 

Rezultate finale: 389 de candidați din județul Iași au promovat și obținut definitivarea în învățământul preuniversitar (sesiunea 2023)

La nivelul județului Iași, rata finală de promovare înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2023), după soluționarea contestațiilor, este 81,55% (în creștere cu 1,65%, comparativ cu rezultatele inițiale - 79,9%). 

Astfel, după evaluarea contestațiilor depuse (70), 389 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8 (opt), în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, fuseseră declarați promovați 381 de candidați. Dintre aceștia, 8 candidați au promovat examenul cu media 10. Totodată, 62 de candidați au obținut medii cuprinse în intervalul 9,50-9,99, iar 182 de candidați au obținut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 21 de  candidați.

Contestațiile au generat modificări de note pentru 67 de  candidați.

Conform legislației în vigoare, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 498 de candidați. Dintre aceștia, 21 de  candidați s-au retras. Niciun candidat nu a fost eliminat pentru fraudă și nicio lucrare nu a fost anulată în centrele de evaluare.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.