STEAM & Digital Skills: Searching for the new Leonardos

  

În perioada 24-28 iulie 2023, Centrul de Dezvoltare al Tesaliei - AKETH, Grecia, a organizat activitatea de învățare transnațională (LTTA) din cadrul proiectului european Erasmus+ ”STEAM & Digital Skills: Searching for the new Leonardos”, proiect implementat de către Inspectoratul Județean Iași în parteneriat cu instituții din Grecia, Italia, Lituania și Turcia.

Pornind de la exemplul lui Leonardo da Vinci, proiectul susține personalitatea pluralistă și are ca obiectiv principal sprijinirea elevilor din învățământul primar (6-11 ani) în dezvoltarea competențelor cognitive prin crearea unor scenarii didactice în care fiecare activitate educațională va fi puntea de legătură între cunoștințele anterioare, aptitudini, atitudini și valori, cu noile cunoștințe, utilizând strategii moderne de învățare.

În cadrul acestei activități a fost prezentată varianta finală a ghidului didactic – STEAM in Primary Education, platforma de învățare www.steamedu-project.eu, resursele modulului, raportul privind managementul calității, dar și planul de diseminare al proiectului. Reprezentanții din fiecare țară au participat la activități de formare în vederea utilizării platformei educaționale, dar și la workshopuri dedicate cadrelor didactice, activități care au vizat strategii de lucru pentru crearea scenariilor STEAM.

Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost reprezentat de către inspectorul pentru învățământul primar și de trei cadre didactice de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” și Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” din Iași, respectiv Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani, profesori pentru învățământul primar care abordează instruirea STEAM în procesul didactic.

Până la finalizarea proiectului, în luna februarie 2024, mai sunt prevăzute două reuniuni transnaționale - în Iași (luna octombrie) și în Lituania (luna ianuarie) - respectiv un eveniment de multiplicare în Iași (ianuarie-februarie).