Sâmbătă, 13 mai 2023, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a organizat etapa judeţeană a Concursului naţional de Proiecte de mediu, ediția a XXIII a, la Şcoala Gimnazială ,,Bogdan Petriceicu Haşdeu” Iaşi.

Concursul face parte din cadrul Programului Naţional “Educaţia de mediu în învăţământul preuniversitar” şi din Programul Naţional “Educaţia pentru sănătate în şcoala românească”, având ca obiectiv conştientizarea elevilor cu privire la problemele de poluare a mediului și identificarea modalităților de protejare și conservare a biosferei. La ediția din acest an s-au înscris elevi care au identificat o problemă concretă și au dezvoltat un proiect de cercetare pe marginea ei. Astfel, la secțiunea gimnaziu au participat Studiu privind calitatea aerului în zona Colegiului „Național Emil Racoviță”, Iași - Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Determinarea calității principalelor surse de apă din Comuna Golăiești - Școala Gimnazială Golăiești, Iași, Hotel pentru insecte în grădina școlii - Școala Gimnazială ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași, iar la secțiunea liceu au participat „Reducerea amprentei de carbon prin fixarea biologică a azotului”- Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălnicenu”, Miroslava, “Cercetări asupra faunei de macronevertebrate și a fitoplanctonului din ecosistemul lacului de acumulare Rediu”- Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil Iași, „Influența apei de irigat mineralizate asupra plantelor de gălbenele”- Palatul Copiilor Iași.

Juriul este format din cadre didactice din învățământul preuniversitar și reprezentanți ai Agenției de Protecție a Mediului Iași, respectiv Asociația Mai bine! Iași cu o bogată experiență în evaluarea proiectelor de mediu. Membrii juriului apreciază implicarea și efortul alocat pentru elaborarea și prezentarea proiectelor de mediu, nivelul ridicat al conținutului științific la majoritatea proiectelor, abordarea aplicabilității practice a conținutului teoretic.  

Cele mai valoroase proiecte, care oferă soluţii interesante și viabile vor participa la etapa naţionala a concursului: gimnaziu - Proiectul Studiu privind calitatea aerului în zona Colegiului „Național Emil Racoviță”, Iași - Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, eleva Iftemie Eva Maria, coordonator prof. Castravete Carmen; liceu - Proiectul „Reducerea amprentei de carbon prin fixarea biologică a azotului”- Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălnicenu”, Miroslava, elevi Butu Maria, Pitac Emilia Margareta, coordonatori prof. Andriucă Ana Maria, prof. Mihăilă Felicia.

Etapa naţională a concursului se desfăşoară în luna iulie 2023, în tabăra Muncel, județul Iași.