În perioada  08 - 13. 05. 2023, Centrul de Formare pentru profesori Teacher Academy din Barcelona, Spania a găzduit sesiunile de formare a profesorilor implicați în derularea proiectului ”LeadershipManagement” din cadrul proiectului Erasmus+ ”Consorțiu local pentru educație de calitate - 2022”- 2022-1-RO01-KA121-SCH-000056797, în care Inspectoratul Școlar Județean Iași este coordonator.

Cinci profesori din județul Iași, cadre didactice din Școlile Gimnaziale Mircești, Cârjoaia, Scobinți, Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana și I.S.J. Iași au participat la un curs de formare pe tema Coaching and mentoring for teachers, formator Marina Moreno - Europass Teacher Academy.

Coaching-ul este o metodă de dezvoltare personală care ajută la crearea unui mod de gândire orientat spre soluții, favorizând creșterea gradului de adaptabilitate. Prin intermediul coaching-ului, o persoană (coachee) cu nevoi ce țin de sfera profesională sau personală este ghidată de o altă persoană (coach) care oferă susținere și claritate pentru atingerea obiectivului propus de coachee.

Mentoring-ul dezvoltă în mod mai eficient competențe tehnice legate de locul de muncă. Astfel, o persoană (mentee) cu mai puțină experiență este ajutată și ghidată de către o altă persoană (mentor) cu mai multă experiență și cu un bagaj mai mare de cunoștințe specifice domeniului în care cei doi activează.

Cursul a oferit profesorilor tehnici de comunicare și creare a stării de bine care să ajute la îmbunătățirea activității profesionale, dar și modalități de integrare a acestora în cadrul procesului instructiv-educativ, oferind, astfel, o perspectivă asupra celor mai bune practici care pot susține și îmbunătăți activitatea de învățare.

Cursul a favorizat schimbul de bune practici, dezvoltarea competențelor interculturale și creșterea motivației profesorilor ieșeni.

Participanții la acest curs vor implementa, în școlile din care provin, măsuri de gestionare a sentimentelor de succes și eșec, de asemenea, vor sprijini alte cadre didactice pentru a acționa împreună în aceeași direcție.

Cursul a reunit participanți din Belgia, Marea Britanie, Polonia și România, amplificând dimensiunea europeană a activității și generând noi posibilități de colaborare.