Tema eficienței energetice a proceselor și a sistemelor digitale este un element inovator care poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra societății prin reducerea amprentei de carbon. Există o percepție dominant pozitivă a digitalului ca element capabil să producă rezultate uimitoare și minunate din nimic. Realitatea este, totuși, că extragerea unui dolar de bitcoin din blockchain este mai consumatoare de energie decât extragerea echivalentului în aur; o oră de streaming video pe săptămână pe parcursul unui an determină același consum de energie ca două frigidere în aceeași perioadă; tehnologii precum asistenții vocali care recunosc limbajul natural necesită calcule complexe pe microprocesoare care au ca rezultat un consum mare de energie. Și lista de exemple ar putea continua...

Pentru acest motiv, în acord cu Agenda 2023 și Green Pact, I.S.J. Iași implementează alături de parteneri din Italia, Grecia, Letonia, Portugalia și Turcia proiectul Erasmus+ ”Digital Energy Efficiency Designers” - Good DEEDS (2020-1-IT01-KA226-VET-009143) cu scopul de conștientiza elevii asupra reducerii consumului generat de tehnologii și servicii digitale atât în faza de producție, cât și în faza de utilizare a acestora.

În acest context, la începutul lunii noiembrie 2022, I.S.J. Iași a fost reprezentat de inspectorii școlari pentru biologie și pentru proiecte educaționale la cea de-a patra reuniune transnațională a proiectului, evenimentul fiind găzduit de APEMETA (Asociația Portugheză a Companiilor de Tehnologia Mediului) – instituția parteneră din Lisabona, activă și reprezentativă în problemele de mediu.

Agenda reuniunii transnaționale a cuprins rapoarte privind selecția profesorilor și elevilor din școlile partenere, aspecte financiare și administrative privind diseminarea, monitorizarea și evaluarea activităților desfășurate de fiecare instituție parteneră.

La nivel local, până la încheierea proiectului în iunie 2023, estimăm că profesorii și elevii din școlile implicate în proiect vor dobândi cunoștințe teoretice studiind conținutul celor 3 module ale platformei de învățare :

  • Modulul 1: noțiuni legate de schimbările climatice și calcularea amprentei de carbon.
  • Modulul 2: noțiuni legate de modul în care se realizează o resursă educațională deschisă (OER).
  • Modulul 3: noțiuni legate de modalitatea de calcul a amprentei digitale pentru firme/stakeholderi

Aceste module vor ajuta la construirea unui parcurs de formare pentru elevi în colaborare cu organizații publice și private locale, sensibile la responsabilitatea socială în problemele de mediu. Elevii vor urma un modul teoretic conturat de profesori prin materialele realizate (OER) și apoi îl vor aplica într-un context de învățare la locul de muncă. Acest lucru va duce la proiectarea de soluții de eficiență energetică pentru propriile școli sau pentru partenerii locali disponibili.

Competiția Good DEEDS Challenge le va oferi elevilor ocazia de a deveni campioni pentru zona lor locală, traducând bunele practici pe care le-au implementat în colaborare cu școlile lor și rețelele locale în resurse educaționale disponibile pentru publicul larg. Competiția va conduce la o selecție a celor mai bune resurse educaționale naționale și apoi europene, care, după ce au fost validate de un juriu de experți, vor fi disponibile tuturor celor interesați.