În perioada 20-21 octombrie 2022, Directoratul de Educație din Osmanyie, Turcia, a organizat cea de-a doua reuniune transnațională a proiectului european Erasmus+ ”STEAM & Digital Skills: Searching for the new Leonardos”, proiect implementat de către Inspectoratul Județean Iași în parteneriat cu instituții din Grecia, Italia, Lituania și Turcia.

Plecand de la exemplul lui Leonardo da Vinci, proiectul susține personalitatea pluralistă și are ca obiectiv principal sprijinirea elevilor din învățământul primar (7-11 ani) în dezvoltarea competențelor cognitive prin crearea unor scenarii didactice în care fiecare activitate educațională va fi puntea de legătură între cunoștințele anterioare, aptitudini, atitudini și valori cu noile cunoștințe, utilizând strategii moderne de învățare.

În cadrul acestei întâlniri, la care Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost reprezentat de inspectorul pentru proiecte educaționale și un inspector pentru învățământul primar, participanții au analizat conținutul raportului privind stadiul implementării STEAM în fiecare țară parteneră precum și capitolele din Ghidul didactic, rezultate ce vor fi disponibile la finalul proiectului. De asemenea, s-au discutat detaliile platformei de învățare care a fost concepută în vederea formării profesorilor în practicile educaționale STEAM, raportul privind managementul calității, precum și planul de diseminare al proiectului.

Complementar, au fost organizate vizite de studiu la două centre de educație STEAM din Osmanyie, deschise ca urmare a inițiativei naționale din 2019. Cu acest prilej participanții au putut observa modul de organizare al claselor, materialele specifice folosite în cadrul activităților, dar și desfășurarea scenariilor didactice într-o manieră inovativă, integrativă, specifică educației STEAM.

Până la finalizarea proiectului, în luna februarie 2024, mai sunt prevăzute trei reuniuni transnaționale și o activitate de învățare pentru profesorii din învățământul primar care abordează instruirea STEAM în procesul didactic.