Inspectoratul Școlar Judeţean Iaşi organizează în data de 09 iunie 2022, la Hotel „Unirea“ – sala ”Panoramic”, începând cu ora 12.30, Conferința regională Orientări teoretice și practic-aplicative privind intervenția educațională asupra adolescentului cu tulburări de spectru autist (TSA)” din cadrul proiectului Erasmus+ Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency“ (ACTIvE) 2019-1-PT01-KA201-061366.

            Acest proiect aduce în prim plan nevoia de integrare socială a tinerilor cu tulburări din spectrul autist, dar mai ales de incluziune a lor pe piața muncii . În acest sens, în perioada decembrie 2019 - iunie 2022, împreună cu partenerii europeni -Associação Portuguesa para as Perturbações do Desenvolvimento e Autismo de Coimbra (PT) – coordonator • Associação Portuguesa de Emprego Apoiado (PT) • European Digital Learning Network (IT) • ENFOR (IT) • Platon M.E.P.E (EL) • Rusenska Targovsko Industrialna Kamara (BG) - am elaborat strategii și instrumente pentru a veni în sprijinul acestor tineri care, după ce finalizează școala, nu se regasesc deloc ca angajați în companii de stat sau private. Mai mult, avem în vedere sensibilizarea și implicarea partenerilor din comunitățile locale, agenții de angajare, camere de comerț, IMM-uri pentru a asigura formarea și suportul pentru practicarea de către tinerii cu autism a unor meserii adecvate profilului lor.

            Pe parcursul celor 30 de luni de implementare a proiectului au fost prevăzute două activități de învățare pentru profesori (în Italia) și pentru elevi (în Bulgaria), elaborarea și pilotarea unui curriculum pentru a deveni JOB COACH, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor și psihologilor care lucrează într-un context școlar cu tineri cu autism (15-18 ani). Platforma care a fost dezvoltată în cadrul acestui proiect va permite un nou mediu de învățare online, îmbogățit cu materiale de instruire pentru educatori, va crea un spațiu de colaborare care va fi punct de contact printre utilizatorii platformei și partenerii de proiect.

            Evenimentul de multiplicare vizează prezentarea produselor intelectuale rezultate din proiect, crearea de noi conexiuni între școli, familii, instituții specializate pentru a realiza un schimb de practici relevante pentru pregătirea adolescentului autist pentru piața muncii. Concret, produsele realizate în cadrul proiectului sunt: IO1 – ”Curriculumul Activ”: curriculum pentru a deveni Job Coach, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor și psihologilor care lucrează într-un context școlar cu elevi cu tulburări de spectru autist (15-18 ani); IO2 – ”Mediul de învățare socială activă”: dezvoltarea unui nou mediu de învățare online, îmbogățit cu materiale de instruire pentru pedagogi.

            Prin aceste inițiative susținem elevii cu autism pentru a reuși să aibă șanse egale, să-și valorifice potențialul în educație și pe piața muncii prin crearea unor medii de sprijin accesibile, determinând societatea să fie mai deschisă și mai incluzivă.

            La această conferință vor fi prezenți profesori din școli speciale și școli integratoare, elevi diagnosticați cu autism și părinții lor, experți educaționali de la CJRAE Iași, Fundația Star of Hope Romania, precum și delegațiile partenere din Turcia, Belgia, Polonia prezente la Iași în cadrul activității de învățare din cadrul celui de-al doilea proiect Erasmus+ dedicat autismului ”Autism They are On Of Us” - pentru elevii din ciclurile primar și gimnazial.