În perioada, 20 – 22 mai 2022, Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat etapa națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la ȘAH – licee, fete și băieți, eveniment cuprins în calendarul oficial al Ministerului Educației.

Această competiție, care a adunat la startul său cei 90 de elevi câștigători ai etapelor județene din toată țara, însoțiți de 45 de profesori, s-a desfășurat într-o atmosferă extraordinar de plăcută, în Sala ”Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași, un spațiu generos în care șahul a fost ca la el acasă.

Rundele au fost foarte dificile, având în vedere faptul că la această olimpiadă au participat elevi cu rezultate deosebite atât la nivel national, cât și la nivel internațional. Concursul a fost arbitrat și supervizat de o echipă de oameni profesioniști și pasionați, aflați sub coordonarea directorului de concurs, prof. Vlad Ungureanu.

După cele șapte runde viu disputate, cei doi reprezentanți ai județului Iași au obținut rezultate remarcabile: eleva Obadă Ema, de la Colegiul National din Iași, a reușit să obțină locul I și titlul de campioană națională, iar elevul Vîlcu Matei Ștefan de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Iași a obținut locul II la competiția masculină și titlul de vicecampion național.

Reușita evenimentului a fost asigurată de implicarea membrilor comisiei de organizare de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Iași, de suportul constant al Primăriei Municipiului Iași, care ne-a pus la dispoziție Sala ”Vasile Pogor” din cadrul instituției și ne-a oferit o serie de materiale suport absolut necesare pentru organizarea competiției, de Colegiul de Arte ”Octav Băncilă” care s-a ocupat de cazarea și masa delegațiilor participante, precum și de coordonatorul proiectului național ”Șah în școală”, domnul Vlad Ungureanu, care prin eforturi susținute a oferit participanților premii și materiale didactice utile pentru practicarea acestui sport deosebit, care este șahul.