Premiile obținute de elevii din județul Iași la Olimpiada Națională de Limbi Clasice

 

Clasiciștii ieșeni s-au întors încununați de lauri de la Olimpiada Națioanală de Limbi Clasice - Latină și Greacă Veche. 

La competiția, care a avut loc la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgul Jiu, județul Gorj, în perioada 18-21 aprilie, au participat 169 de elevi din 33 de județe.

Proba scrisă s-a desfășurat pe 19 aprilie, elevii din lotul județean, însoțit de doamna profesor Gicuța-Elena Aghiorghiesei, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi" Iași, participând apoi la un program prin care au descoperit valorile culturale din zona în care a trăit Constantin Brâncuși.

Festivitatea de încheiere a Olimpiadei a avut loc pe 21 aprilie, elevii fiind premiați de președintele acestei ediții, prof. conf. univ. dr. Theodor Georgescu, distincțiile fiind acordate de Muzeul Literaturii Române București, de Universitatea din București - Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Limbi Clasice și de Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

La limba latină, eleva Chircă Iulia Riana, din clasa a XI-a, de la Colegiul Național Iași, prof. îndrumător Ana-Maria Belcescu, a obținut Premiul III și Medalie de Aur. Cu Mențiune și Medalie de Argint au fost premiate elevele Grădinariu Dora-Maria și Maftei Cezara-Ioana, din clasa a VII-a, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, prof. îndrumător Gicuța-Elena Agheorghiesei. Tot Mențiune și Medalie de Argint este premiul obținut de Tiron Maria, din clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, prof. îndrumător Alla Apopei. La acestea se adaugă Medalia de Bronz primită de Georgescu Ariadna, din clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi ”, prof.  îndrumător Gicuța-Elena Agheorghiesei.

La limba greacă veche, Vamanu Ștefan, din clasa a IX-a, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, prof. îndrumător Constantin Simiraș, a obținut  Medalie de bronz.