Întrucât tehnologia oferă numeroase instrumente pe care profesorii le pot folosi în și în afara clasei, pentru a îmbunătăți învățarea elevilor și a-i ajuta să rămână implicați, cinci profesori din județul Iași au participat la un curs de formare în cadrul Consorțiului local pentru educație de calitate-2023 coordonat de I.S.J. Iași prin acreditarea Erasmus+.

Danciu Veronica, de la Școala Gimnazială “ Ioanid Romanescu”, Voinești, Ionescu Petronela-Paraschiva, de la Școala Gimnazială Bosia, Nițoaia Ștefania, de la Școala Gimnazială Drăgușeni, Onea Veronica, de la Școala Gimnazială Balș și Patlagică Narcis Ioan, de la Școala Gimnazială Ciurea au participat la cursul INTERACTIVE TEACHING – EDUCATIONAL GAMES, OUTDOOR ACTIVITIES, NEW TECHNOLOGY, desfășurat la Paris în perioada 22-26 aprilie 2024.

Cursul a debutat cu activități de cunoaștere ale participanților, unde fiecare și-a prezentat școala și localitatea de proveniență. Au participat un număr de 27 de cadre didactice din diferite țări ale Europei - Grecia, Cehia, Portugalia, Croația, Germania, Italia și România, cărora le-au fost prezentate diferite tehnici utile pentru a stimula motivația elevilor, dar și instrumente special concepute pentru sprijinirea predării și a învățării. Principalele aplicații educaționale prezentate sunt: Kahoot!, Classtools, Freerice, Quizlet, Lyricstraining, Socrative, Quizizz, Goosechase, Quiver, Plickers.  Acestea sunt instrumente digitale ce pot fi integrate în procesul de învățare cu scopul de a îmbogăți universul elevilor cu abilitățile necesare unei dezvoltări armonioase.

Un alt obiectiv al cursului este de a ajuta elevii să fie în siguranță pe Internet și să devină exploratori încrezători ai lumii online. De aceea, profesorii ar trebui să le poată explica elementele fundamentale ale siguranței digitale și ale utilizării corecte a Inteligenței Artificiale. Așadar, putem spune că prin combinarea noilor tehnologii, a activităților în aer liber și a jocurilor educaționale cu predarea tradițională la clasă, profesorii pot îmbunătăți, fără îndoială, experiența de învățare și pot crea noi oportunități pentru elevi.