Elevul Iustin Bălan de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași a obținut Medalia de Aur la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa Centrală, de Sud și Sud-Est, desfășurată în perioada 24-29.06 2023 la Belgrad, Serbia. România a fost reprezentată la această olimpiadă de o echipă formată din 8 elevi (4 seniori și 4 juniori). La sețiunea juniori, Iustin Bălan a concurat alăuri de alți tineri, foarte bine pregătiți, pasionați de geografie, de realitățile și dinamica lumii în care trăim.

Competiția a evaluat competențele teoretice și practice ale tinerilor geografi din peste zece țări sud-est europene, participarea elevilor presupunând o îndelungată pregătire de specialitate, sub supravegherea atentă a profesorilor coordonatori, corelată și cu deprinderi și cunoștințe din diferite alte domenii ale Științelor Pământului. După mai multe și solicitante probe, Iustin a obținut MEDALIA de AUR. Lotul României a fost coordonat la Belgrad de d-na profesor Cornelia Fiscutean, de la Colegiul Național Iași.

Palmaresul olimpic al ieșeanului Iustin Bălan este impresionant, o recompensă a cunoștiințelor și pasiunii pentru o disciplină iubită de acesta.

S-a clasat pe prima poziție la Faza Județeană a Olimpiadei de Geografie în ultimii doi ani, clificându-se astfel la etapele naționale. Anul trecut, în clasa a VIII-a, a obținut Premiul Special acordat de Societatea Română de Geografie, iar în acest an, la etapa națională de la Pitești, a obținut premiul al III-lea și calificarea la Olimpiada Europeană de Geografie.

Alături de Iustin, la această reprezentativă competiție geografică internțională au mai participat șapte tineri geografi români, la categoriile seniori și juniori, bilanțul echipei României fiind dat de patru medalii de aur, trei de argint și una de bronz.

Rezultatul obținut de Iustin este o recompensă a pregătirii intense, de-a lungul a cinci ani, îndrumat de domnul profesor Bogdan Dumitrașcu. Alături de mentorul său, Iustin obine o performanță remarcabilă pentru România, pentru județul nostru și pentru Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, la disciplina geografie.

Îi felicităm pentru rezultate! Astfel, rezultatul olimpic internațional al Colegiului Național  Garabet Ibrăileanu, din acest an, confirmă munca asiduă în echipa profesor-elev, rigurozitatea, exigența și perseverența studiului individual.