Duminică, 7 mai 2023, s-a încheiat la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, ajuns la cea de-a XVII-a ediție. Săptămâna trecută au sosit în capitala Moldovei 194 de elevi din toate județele țării și din municipiul București, pentru a se confrunta într-un dialog al literaturii cu arta plastică, cinematografia și teatrul. Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași și Inspectoratul Școlar Județean  Iași, concursul a intrat firesc în calendarul competițiilor oficiale ale Ministerului Educației, cunoscând în acest interval redefiniri impuse de exigențele școlii actuale.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași a confirmat din nou valoarea acestui eveniment cultural și educațional, prin prezența domnului prof. univ. dr. Antonio Patraș, în calitate de președinte de onoare al concursului.

S-au acordat 12 premii și 32 de mențiuni oficiale M.E., elevii ieșeni obținând rezultate notabile, mai exact două premii - Maria Avram, din clasa a VI-a de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (prof. dr. Luminița Teodorescu) - Premiul al II-lea, Maria-Ioana Oglinzanu, din clasa a VIII-a de la Colegiul Național Iași  (prof. dr. Gabriela Florentina Petrache) - Premiul al III-lea și trei mențiuni - Ingrid Dahorea din clasa a V-a de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (prof. Ramona Istudor), Ingrid-Ioana Tudose din clasa a VI-a de la Colegiul Național Iași (prof. dr. Lavinia Ungureanu) și Teodora Hălăucă din clasa a VII-a de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (prof. dr. Camelia Gavrilă).

Inspectoratul Școlar și Primăria Municipiului Iași au oferit, de asemenea, 33 de premii speciale „Ionel Teodoreanu”, iar 16  Premii „Costache Negruzzi” au fost acordate de școala-gazdă și inițiatoare a competiției. Succesul deplin al concursului s-a datorat și implicării autorităților locale, a partenerilor deja tradiționali, precum Editura Polirom, Muzeul Național al Literaturii Române Iași (care au oferit, ca și la edițiile anterioare, câte două premii speciale) și a celor peste 100 de profesori de limba și literatura română din Iași și din țară, care au gestionat organizarea și desfășurarea probelor, precum și multiplele activități conexe: spectacol-lecție, derulat cu sprijinul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, întâlnire cu scriitorii ieșeni Nichita Danilov și Lucian Dan Teodorovici, vizitarea centrului istoric al Iașului.

Menit să valorifice originalitatea şi creativitatea elevilor în receptarea şi în producerea de mesaje scrise despre  textul literar/nonliterar,  explorat în relaţie cu alte tipuri de imagini artistice (plastice, muzicale, dramatice, cinematografice), concursul a devenit, în timp, emblematic pentru școala ieșeană, beneficiind deopotrivă de recunoaștere la nivel național.