În perioada 30 – 31 martie 2023, un inspector școlar pentru management instituțional și  un inspector școlar pentru învățământul primar din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași au participat, în Palermo, la cea de-a treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului STEAM & Digital Skills:Searching for the new Leornardos, proiect în care  de I.S.J. Iași este instituție parteneră. Activitatea a fost organizată de Centro Internazionale per la promozione dell’ Educatione e lo Sviluppo Associazione (CEIPES), partenerul italian.

Participanții au analizat stadiul implementării STEAM în fiecare țară parteneră, structura Ghidului Didactic și a platformei e-learning. S-au discutat detalii cu privire la utilizarea platformei de învățare care a fost concepută pentru formarea profesorilor în practicile educaționale STEAM, raportul managementului calității, precum și planul de diseminare și promovare a proiectului. A fost organizată o vizită de studiu la Școala "Maredolce" din Palermo unde participanții au putut observa modul în care sunt organizate orele, materialele specifice folosite în activități, dar și dezvoltarea scenariilor didactice într-o manieră inovativă, integrativă.

Alături de reprezentanții I. S. J. Iași, la întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor partenerilor, respectiv Directorate of Primary Education of Arta (GR), The Directorate of Primary Education of Arta, AKETH (GR), Osmaniye Il Milli Egitim Mudurlugu (TR) și Siauliai echnines kurybos centras (LT).

Următoarea întâlnire care va avea loc în octombrie 2023 va fi organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Menționăm că în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi implementează proiectul european Erasmus+ ”STEAM & Digital Skills: Searching for the new Leonardos” având ca scop să doteze profesorii cu abilități digitale și cunoștințe din domeniul STEAM și să introducă un nou mod de predare a acestora în ciclul primar. Obiectivele principale ale proiectului sunt dezvoltarea abilităților cognitive ale elevilor din ciclul primar și conectarea componentelor STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică) cu mediul cultural, uman, sporind creativitatea și abilitățile elevului.