În perioada 08-12 august 2022, la Malaga, în Spania, s-a desfășurat mobilitatea Erasmus+ KA1 Teacher Training Course “GIFTED CHILDREN” la care au participat și două cadre didactice din cadrul Centrului Județean de Excelență Iași. Cursul de formare a fost facilitat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, urmare a consorțiului inițiat de acesta în premieră- ediția 2021, prin acreditarea Erasmus+.

Activitățile de formare au fost furnizate de Plus Project European Academy și au constat în prezentarea strategiilor, pedagogiilor și teoriilor folosite în activitățile cu elevii care au fost identificați ca fiind talentați sau supradotați. Activitățile practice inedite și provocatoare (jocuri de rol, debate, studii de caz), organizate individual (de ex. Your perfect day, Rage list, The jars) și pe echipe (de ex. Treasure hunt, Atlas of emotions, Playing to feel, The mural that we take home, Revers the story) au fost extrem de utile pentru înțelegerea acestei problematici și în exersarea unor competențe privind identificarea și monitorizarea acestor copii, la toate nivelele de școlarizare. Extrem de utile pentru îmbogățirea activităților de învățare la clasă, în sens creativ și interactiv, s-au dovedit a fi focus-grupurile, în cadrul cărora s-au dezbătut caracteristicile copiilor talentați / supradotați, comportamentele, trăsăturile de personalitate și nevoile de învățare ale acestora, dar și modul în care profesorii își pot adapta curriculumul, pentru a preveni eșecul școlar și a facilita creșterea stimei de sine, respectiv a integrării sociale. Participanții la cursul de formare, profesori din Ungaria, Slovacia, Slovenia, Croația, Cehia și România, au prezentat caracteristicile propriului sistem educațional, cu accent pe abordările pedagogice în privința problematicii pusă în discuție, fapt ce a contribuit la înțelegerea aspectelor comune și a particularităților, la împărtășirea de bune practici, idei și resurse educaționale.

De un real folos s-a dovedit a fi întâlnirea cu un elev spaniol, supradotat, cu abilități în domeniul științific și artistic, facilitată de trainerul cursului, care a avut drept scop o mai bună înțelegere a problemelor cu care se confruntă copiii considerați supradotați în sistemul educațional spaniol. Totodată, timpul liber a fost dedicat descoperirii și cunoașterii culturii și civilizației spaniole, prin vizite culturale la obiective istorice din Malaga și Andaluzia.