În ziua de 19 mai 2022 s-a desfășurat la Inspectoratul Școlar Județean Iași concursul național pe teme de istorie „Historia Magistra Vitae”.

Concursul reprezintă rezultatul unei colaborări între Inspectoratul Școlar Județean Iași și Societatea Română de Științe Istorice, filiala Iași, reprezentată în comisia de organizare de către prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon.

Istoria ca știință, prin intermediul sistemului de educație, îi pregătește pe tineri pentru o lume caracterizată prin diversitate etnică, lingvistică, religioasă, culturală, oferindu-le posibilitatea de a deprinde competențe sociale și civice, așadar, în această lume complexă este cu atât mai necesară cunoașterea trecutului pentru înțelegerea prezentului și anticiparea viitorului.

Din perspectiva vremurilor deosebite pe care le trăim, am descoperit o nevoie a tinerei generații de a se manifesta competițional și de a-și testa aptitudinile și printr-o altă formă decât cea oferită de evaluarea internă, realizată de profesorul de la clasă.

Inspectoratul Școlar Județean Iași, reprezentat de prof. dr. Traian Florentin Ciobotaru Inspector Școlar General Adjunct, s-a bucurat de colaborarea profesorilor de istorie de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță”.

Această competiție evidențiază multitudinea cunoștințelor privind trecutul istoric, dar și abilitățile de prezentare a acestora într-o formă digitală. Itemii din concurs au vizat: selectarea informațiilor relevante dintr-un text istoric, recunoașterea unor personalități, spații istorice, monumente arhitecturale după imagini, dar și folosirea limbajului istoric în comunicarea digitală.

Concursul s-a desfășurat în format online și a presupus participarea a 470 de elevi din județele Vrancea, Buzău, Vâlcea, municipiul București, Arad, Ilfov, Constanța, Suceava, Bacău, Gorj, Vaslui, Iași și din Republica Moldova, raionul Strășeni. 

Numărul mare de participanți este dovada interesului pentru disciplină dar și spiritul competițional care caracterizează promoțiile de elevi proaspăt ieșite din pandemie.