Iași, gazdă a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală pentru învățământul gimnazial, 14-17 aprilie 2025
Ultima actualizare: 14 aprilie 2025 de isj-iasi-admin
Seria evenimentelor competiționale prevăzute în calendarul Ministerului Educației și Cercetării reprezintă pentru Iași prilejul de a găzdui Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală pentru învățământul gimnazial, ediția 2025.
Oraș cu o bogată tradiție în domeniul învățământului preuniversitar și universitar, Iașiul devine, an de an, un spațiu privilegiat și captivant în care elevii din toată țara vin pentru a-și pune în valoare cunoștințele, aptitudinile și competențele dezvoltate de-a lungul anilor de studiu și formare.
Competiția se va desfășura în perioada 14-17 aprilie 2025, fiind organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației și Cercetării, în parteneriat cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Astfel, la Iași vor fi prezenți pentru etapa națională un număr de 150 de elevi însoțiți de profesori din întreaga țară, reprezentând 38 de unități școlare vocaționale, structurate în 7 zone geografice.
Competiția se va desfășura în sălile Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” și în Sala „Eduard Caudella” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, pe următoarele secțiuni: pian, vioară, corzi grave (violă, violoncel, contrabas), instrumente de suflat din lemn (flaut, oboi, clarinet, fagot, saxofon, nai), instrumente de suflat din alamă (corn, trompetă), percuție, țambal și acordeon.
Programul olimpiadei include:
– Luni, 14 aprilie 2025: sosirea participanților și Festivitatea de Deschidere, ora 17:30 – Sala de Festivități a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași;
– Marți și miercuri, 15–16 aprilie 2025: desfășurarea probelor de concurs;
– Joi, 17 aprilie 2025: Gala laureaților și Festivitatea de Premiere, ora 11:00.
Evaluarea va fi realizată de comisii formate din cadre didactice de specialitate, în total 7 subcomisii aferente fiecărei secțiuni instrumentale.
Organizarea acestui eveniment este susținută de partenerii noștri instituționali și culturali: Primăria Municipiului Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, precum și de partenerii media: TVR Iași, Radio Iași, Iași TV Life și BZI. De asemenea, mulțumim pentru sprijin sponsorilor locali: TRAI Restaurant, Mamma Mia Restaurant & Catering, Cofetăria Frișcot și Cobyul SRL.
Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală este un moment de afirmare artistică pentru elevii pasionați de muzică, pentru care arta sunetului devine instrument de exprimare, explorare și performanță. Sub îndrumarea profesorilor lor, acești tineri talentați vor avea ocazia să interacționeze, să se cunoască și să se inspire reciproc, într-un cadru educațional de excepție, în orașul în care au performat nume precum Eduard Caudella sau George Enescu.
În spiritul bucuriei de a ne întâlni și de a celebra excelența artistică, urăm tuturor participanților mult succes și le dorim ca experiența trăită la Iași să le completeze portofoliul educațional și sufletesc cu rezultate remarcabile.