Prima mobilitate Erasmus prin participarea la cursul de formare Competențe digitale în cadrul consorțiului local pentru educație de calitate inițiat de I.S.J. Iași

 

În perioada 14.03.2022-18.03.2022 a avut loc prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ KA1-Educație școlară „Consorțiu local pentru educație de calitate - 2021”, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Având ca scop reconfigurarea activității didactice prin metode dinamice și moderne, proiectul pentru educație școlară de calitate Erasmus+ a facilitat crearea unei echipe didactice formată din 5 profesori din 4 unități de învățământ din județul Iași pentru participarea la primul curs de formare: Competențe digitale. Pornind de la nevoile identificate în școală, Erasmus+ KA1-Educație școlară a vizat sprijinirea instituțiilor selectate - Școala Gimnazială „Colonel Constantin Langa”, Școala Gimnaziala Costuleni, Școala Gimnazială Ciortești și Școala Profesională Brăești - prin formarea profesorilor în cadrul unui curs intensiv de 5 zile. Primul flux ce s-a implementat în cadrul proiectului s-a desfășurat în Spania, reunind în context transnațional 17 participanți din 6 state europene: România, Suedia, Letonia, Polonia, Croația și Franța (Insula Réunion).

Cursul Digital classroom din Málaga, organizat de iDevelop, a urmărit integrarea și îmbunătățirea competențelor digitale ale participanților. Conștientizând importanța tehnologiei în procesul educațional, profesorii-cursanți au reușit, pe parcursul celor 5 zile intensive, să identifice, să studieze, să exploreze și să utilizeze o varietate de platforme, aplicații și instrumente digitale, utile în proiectarea și implementarea activităților didactice din școală. Participanții au reușit, astfel, să asimileze noțiuni, concepte și informații noi, dar, totodată, să creeze resurse educaționale inovative și interactive pentru elevi.

Asumându-și rolul de persoană-resursă, cei 5 participanți ai cursului Digital Classroom din prima etapă a proiectului Erasmus+ KA1-Educație școlară „Consorțiu local pentru educație de calitate - 2021” vor reuși pe viitor să devină profesori-suport pentru proprii elevi și, mai mult decât atât, agenți de schimbare în școală, prin diseminarea conceptelor și practicilor inovatoare și prin implicarea directă în experiența de învățare.

Participarea în cadrul proiectului a oferit profesorilor oportunitatea să descopere beneficiile unei experiențe Erasmus, a unei rețele educaționale europene care inspiră idei și metode noi de predare și de rezolvare a problemelor, activități de colaborare și parteneriate strategice, dar și performanță, prin educație de calitate. Experiența Erasmus reprezintă pentru școlile selectate pasul decisiv către învățarea modernă și activă, ajutându-i pe profesori “să se racordeze la dimensiunea europeană, într-o clasă a viitorului”.