,,Desăvârșirea și posteritatea Marii Uniri”- conferință online organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași

 

Joi, 25 noiembrie 2021, începând cu ora 15.30, în cadrul Cercului pedagogic al profesorilor de istorie din județul Iași, s-a desfășurat conferința online ,,Desăvârșirea și posteritatea Marii Uniri”. Evenimentul s-a constituit, pe de o parte, într-o activitate metodică specifică profesorilor din învățământul preuniversitar, iar pe de altă parte, a reprezentat o modalitate de a omagia împlinirea a 103 ani de la desăvârșirea statului național unitar român.

Manifestarea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași și a fost coordonată de inspectorul de specialitate, prof. dr Eliza Ilie, în colaborare cu cele șase cercuri pedagogice din județul Iași.  Trebuie menționat faptul că printre cei aproximativ 200 de participanți s-au numărat și 30 de profesori de istorie din raionul Strășeni, Republica Moldova, care au participat la un schimb de experiență și bune practici cu profesorii colegi din județul Iași.

Din agenda activităților care marchează solemnitatea Zilei Naționale a românilor au reținut atenția intervențiile invitaților: prof. Luciana Antoci, Inspector Școlar General al I. S. J. Iași, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, Universitatea ,,Al. I. Cuza” Iași, dr. Bogdan Schipor, Cercetător Științific, Academia Română - Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, dr. Oana Demetriade, Direcția Cercetare din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Alocuțiunile rostite au readus în atenție importanța procesului de unificare a statului român pentru evoluția completă și complexă a națiunii, pentru identitatea spațio-temporală a neamului românesc.

În deschiderea evenimentului, s-a ținut un moment de reculegere în memoria marilor personalități ale Iașilor, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei și cercetător științific, dr. Sorin Iftimi, ambii Cetățeni de Onoare ai Municipiului Iași.

Domnul prof. univ. dr. Gheorghe Iacob a expus, în prelegerea sa, rezultatele unor analize istoriografice și ale unor studii punctuale privind evoluția evenimentelor din intervalul 1914-1919, analizând cauzele, efectele și modul în care a fost percepută, în epocă și peste timp, participarea României la conflagrația mondială, precum și procesul complex care a avut ca rezultat unirea.

Intervenția domnului cercetător dr. Bogdan Schipor de la Institutului de Istorie A. D. Xenopol Iași și-a propus să identifice locul și rolul pe care România întregită l-a avut în politica marilor puteri învingătoare, la sfârșitul Primului Război Mondial. Momentul surprins este al unei istorii în care Marile imperii din Estul și Centrul Europei se prăbușiseră, iar noile state, cele abia apărute sau reapărute pe hartă, precum și cele „moștenitoare”, au putut să-și

 

vadă împlinite, în mare parte, aspirațiile naționale și teritoriale.

Doamna Oana Demetriade de la Direcția Cercetare a CNSAS a  prezentat documente din arhivele fostei Securități cu privire la urmărirea informativă a două personalități care au suferit în temnițele comuniste: Pantelimon Halippa, unionist basarabean, și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a citit proclamația unirii.