Un nou parteneriat strategic Erasmus+, Digital Energy Efficiency Designers - GOOD DEEDs, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Iași

 

Inspectoratul Școlar Județean Iași este partener, alături de alte 5 instituții din Italia, Grecia, Portugalia, Letonia, Turcia, în proiectul Erasmus Digital Energy Efficiency Designers - GOOD DEEDs. Parteneriatul presupune schimbul de bune practici între instituții din sectoare diferite - educație și formare, firme private și autoritatea publică - din fiecare țară parteneră în domeniul eficienței energetice digitale. Scopul este acela  de a sensibiliza publicul larg şi, în special, pe cel de vârsta școlară, în ceea ce priveşte eficienţa energetică digitală și impactul amprentei digitale de carbon.

Obiectivele proiectului urmăresc dezvoltarea și testarea unei metodologii și a unei platforme de învățare pentru profesori și elevi, având ca scop promovarea unei strategii de creștere continuă și durabilă a competențelor privind eficiența energetică digitală.

Astfel, fiecare partener are sarcina de a contribui la construirea unui sistem de management al cunoștințelor (Knowledge Management System) pentru a sprijini formarea continuă privind eficiența energetică digitală de la vârsta școlară şi a unui set de instrumente de formare pentru profesorii VET în vederea formării continue în domeniul eficienței energetice digitale, prin realizarea platformei „Online Good DEEDs” și utilizarea acesteia pentru instruirea legată de eficiența energetică digitală.

La începutul lunii noiembrie, echipa de proiect a finalizat etapa de creare a unei colecții de resurse educaționale deschise (Open Educational Resources), reunite sub titlul  Intoduction to climate change and environment, ce urmează a fi încărcată pe platforma online dedicată: https://www.gooddeeds.eu/platform. Această resursă completează activitățile realizate deja, în perioada 30 septembrie - 01 octombrie 2021, când doi membri din echipa de proiect reprezentând  Inspectoratul Școlar Județean Iași - profesor Lorela Caradan, inspector școlar pentru Biologie, și  administrator financiar Anca Achiţenei - au participat, în Foligno, Italia, la prima întâlnire transnațională.

Pe parcursul celor două zile de activități organizate în Foligno, de instituția coordonatoare, European Grants International Academy Srl, a fost organizat un workshop privind identificarea competenţelor şi descrierea ocupaţiilor din domeniul eficienţei energetice pentru fiecare ţară participantă la proiect, precum și termenele şi criteriile pentru realizarea activităţilor din calendar .

Implementarea  proiectului se va finaliza în iulie 2023, iar în perioada 2022-2023, fiecare partener trebuie să formeze și să implice 20 de elevi/per profesor-1200elevi/per proiect, pentru a realiza câte o ediție națională a Good Deeds Challenge (Concursul GOOD DEEDS). Apoi, împreună, vor realiza prima ediție europeană a Good Deeds Challenge, precum şi prima colecție de resurse educaționale deschise (OER) în domeniul eficienței energetice digitale.

Elementul inovator al acestui proiect constă în faptul că pune în dialog trei sectoare diferite - instituții de învățământ, firme și autorități - pentru a identifica problemele din domeniul eficienţei energetice digitale din fiecare țară parteneră și a căuta soluții creative pentru viitor. Prin crearea platformei „Online Good DEEDs” partenerii își propun să ofere un instrument util pentru instruirea legată de eficiența energetică digitală.

Detalii: http://www.isjiasi.ro/index.php/proiecte-educationale/erasmus-2014-2020, https://www.gooddeeds.eu/.