Turneul „Max Euwe” – Educație pe Tabla de Șah

 

 

În cadrul proiectului educaţional iniţiat de Asociația Club Sportiv Pionii Regelui- Românești și derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și Club Rotary Copou Iași, la finalul lunii octombrie, s-a desfăşurat turneul de şah ,,Max Euwe”.

Evenimentul, al treilea turneu lunar de la începutul anului școlar 2021-2022, se înscrie în seria activităţilor din cadrul proiectului educaţional Educaţie pe tabla de şah, în derulare până în  august 2022, având ca obiectiv principal desfășurarea unor activități din sfera educației prin șah în 20 de școli ieșene din mediul rural. 

Turneul lunii octombrie, din cadrul proiectului Educație pe tabla de șah, s-a desfășurat într-un spațiu unic care a reușit să îi fascineze pe toți participanții. Micii șahiști au fost primiți la Castelul Sturdza de la Miclăușeni și au avut ocazia de a participa la o competiție unică în care au descoperit nu doar misterul jocului de șah, dar și parfumul unui loc marcat de o istorie de sute de ani.

Așadar, domeniul Sturdza a găzduit o confruntare șahistică care a adunat la start 16 echipe reprezentând școlile din localitățile: Popești, Românești, Podu Iloaiei, Oțeleni, Hândrești, Butea, Miroslava, Bodești (două echipe), Heleșteni, Erbiceni, Vânători (Pașcani), Cozia, Iași (Școala Primară Elite, Școala Primară Carol I, Școala Gimnazială ,,B. P. Hașdeu”). Fiecare echipă a fost alcătuită din patru membri, una dintre reguli fiind ca din fiecare echipă să facă parte cel puțin un membru de gen feminin.

Deși numărul echipelor a fost unul limitat de condițiilor pandemice, 67 de participanți, distribuiți în 16 echipe, s-au întrecut în cadrul acestei competiții inedite.

Turneul a fost disputat pe durata a șase runde, în sistem elvețian. ,,Duelurile” s-au desfășurat în sălile de la etaj. Acestea s-au încheiat cu o victorie desăvârșită a echipei de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Sturdza”, Popești, fiind urmată de Școala Gimnazială ,,Al. I. Cuza”, Podu-Iloaiei, și de Școala Gimnazială ,,Colonel Constantin Langa”, Miroslava. Înainte de fiecare ,,duel”, ghidul declanșa o călătorie într-un timp îndepărtat, captivând atenția copiilor prin povestea istorică a castelului.

Finalul lunii noiembrie va însemna organizarea unui nou turneu ce va fi transferat însă, din cauza contextului actual, în mediul virtual.