Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2020”  - comunicat de presă

 

           În ultima seară a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere – FILIT, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași s-a decernat Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2020”,  unul dintre cele trei proiecte organizate de către  Inspectoratul Școlar Județean Iași în calitate de  partener tradițional al Muzeului Național al Literaturii Române Iași – inițiatorul evenimentului.

            La ediția a IX-a a festivalului au intrat în competiție cinci volume recent publicate de scriitori contemporani apreciați – Complezență de Simona Sora, Prevestirea de Ioana Pârvulescu, Fragil de Simona Goșu, Cronovizorul de Ștefan Manasia și Cât de aproape sunt ploile reci de Bogdan Coșa. Juriul, alcătuit din 29 de elevi din 11 colegii și licee ieșene, sub coordonarea atentă și competentă a profesorilor de limba și literatura română, a citit și a evaluat fiecare volum în parte, distincția revenind volumului de proză scurtă semnat de Simona Goșu.

            În discursul său, prof. Luciana Antoci (inspector școlar general, coordonator al echipei de proiect din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași,) a menționat oportunitățile pe care acest festival le oferă elevilor și profesorilor ieșeni, prin cele trei evenimente din agendă: Scriitori în școli”, Întâlnirea cu traducătorii și Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte”, considerând că activitățile organizate la fiecare ediție permit familiarizarea publicului cititor cu  fenomenul cultural contemporan, printr-o interacțiune directă cu personalitățile literaturii postmoderne,  cu profesioniștii cărții reuniți la Iași timp de câteva zile.

            Alexandra Coca (elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași) a vorbit, cu emoție și cu sinceritate, despre toate cele cinci cărți citite, insistând asupra impactului de lectură, asupra  originalității viziunii fiecăruia dintre autori, asupra problematicii de actualitate abordate. La rândul său, Sara Maria Tăușanu (din clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași) a împărtășit câteva impresii despre cartea căreia liceenii i-au acordat distincția la această ultimă ediție a festivalului – Fragil de Simona Goșu. Cele 20 de povestiri aduc în fața cititorului subiecte actuale subsumate temei vulnerabilității ființei umane, abordate cu mare siguranță, în fine și subtile observații psihologice, care au impresionat juriul format din tineri cititori.

            Și ediția a IX-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere – FILIT a reprezentat un eveniment cultural de mare ținută și anvergură, extrem de atractiv pentru elevii și profesorii ieșeni, care așteaptă, cu interes, provocările intelectuale ale ediției viitoare.