Parteneriat între învățământul preuniversitar și Facultatea de Informatică din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza" Iași

pentru formarea competențelor digitale ale profesorilor ieșeni

 

Săptămâna trecută, Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin Centrul de Formare pentru Educație Digitală, a organizat webinarul „Metode și instrumente digitale alternative”, eveniment din proiectul de succes „Profesorul digital - oportunități de formare pentru noua sa misiune în școala ieșeană”.

Activitatea de formare a profesorilor din județul Iași s-a desfășurat joi, 18.02.2021, și i-a avut ca invitați pe doamna prof. dr. Lenuța Alboaie – Directorul Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Informatică, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" Iași, și pe doamna conf. dr. Anca Ignat, Facultatea de Informatică, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" Iași.

Doamna prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Iași, coordonatorul activității, a apreciat implicarea și disponibilitatea mediului universitar ieșean de a se implica în susținerea digitalizării educației, în promovarea unor metode interactive prin care profesorul să faciliteze învățarea și să ghideze elevul pe un traseu al dobândirii de competențe în mod creativ și personalizat.

În cadrul webinarului, celor peste 250 de profesori participanți, reprezentând toate disciplinele, le-a fost prezentată, de către doamna prof. Oana Teodora Boghiu metoda Flipped Classroom -„Metodologia FLIPPED CLASSROOM - alternativă de viitor pentru educație”, evidențiindu-se caracterul integrativ al acesteia, precum și faptul că folosește atât elemente inovatoare, cît și moderne pentru a propune un model de învățare individualizată.

Metodologia Flipped classroom poate avea o influență pozitivă asupra experienței elevilor atunci când este introdusă și folosită corect. Elevii se pot bucura de beneficiile unei percepții îmbunătățite, a unei implicări mai active și a altor beneficii care nu sunt prezente în educația tradițională.

Partea a doua a evenimentului -„MOZABOOK - program de prezentare optimizat pentru tablele interactive”- a avut în centru aplicația informatică MozaBook, prezentată de doamna Anca Teutu, Business Development Manager Quartz Matrix. Participanții au aflat astfel despre un  sistem educațional digital destinat în principal lucrului la clasă, pe table inteligente, care se poate utiliza însă și pe calculatorul propriu. Un software intuitiv oferă posibilitatea atât cadrelor didactice, cât și elevilor să creeze caiete pe care să le îmbogățească cu animații 3D, videouri educaționale, imagini și exerciții din biblioteca sa media sau din calculatorul utilizatorului.

MozaBook completează instrumentele uzuale ale procesului educațional prin simulări care acoperă întregul sistem educațional, curriculumul tuturor disciplinelor predate la clasele 1–12. Informațiile transmise în acest fel ajută la înțelegerea fenomenelor, a noțiunilor sau proceselor prezentate, iar aplicațiile integrate dezvoltă competențe și ilustrează fenomene prin intermediul laboratorului virtual, stârnind interesul elevilor și facilitând predarea noțiunilor respective.

În finalul evenimentului, a fost lansat un ghid de utilzare a aceste metode inovative „ ABC GHID RAPID MOZA”, a cărui realizare a fost coordonată de doamna prof. Emanuela Pădurariu, inpector pentru informatică din cadrul I.S.J. Iași.