Ministerul Educației a publicat astăzi, 30 august, pe site-ul dedicat (http://bacalaureat.edu.ro/), rezultatele, după contestații, obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea august 2024.

Rezultatele au fost afișate atât pe pagina web menționată anterior, cât și în centrele de examen, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, în concordanță cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR).

La nivelul județului Iași, rata de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înregistrată după soluționarea contestațiilor, este de 30,9 % (în creștere cu 1,9 %, comparativ cu afișarea rezultatelor inițiale – 29%)

Pentru promoția curentă, rata de reușită este 32,42% (30,27%, înainte de contestații), iar pentru promoțiile anterioare – 26,72% (25,57%, înainte de contestații).

Astfel, din totalul celor 959 de candidați prezenți au promovat 296 de candidați: 226 de candidați aparțin promoției 2024, iar 70 provin din promoțiile anterioare.

Situația finală publicată astăzi reflectă faptul că din cele 139 de teze la Limba și literatura română reevaluate în urma contestațiilor, 69 (49,64%) au primit note mai mari decât la evaluarea inițială. Pentru proba obligatorie a profilului, din cele 112 teze pentru care s-au depus contestații, 59 (52,68 %) au primit note mai mari, iar la proba la alegere a profilului/specializării, din cele 187 de teze reevaluate în urma contestațiilor, 109 (58,29%) au primit note mai mari decât au avut inițial.

Precizăm că procentul de promovare se calculează din totalul candidaților prezenți.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

Menționăm că activitățile din cadrul examenului național de bacalaureat s-au realizat prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.