Mâine debutează proiectul Profesorul digital - oportunități de formare pentru noua misiune în școala ieșeană

 

Pornind de la necesitatea imperioasă de a dezvolta abilitățile tuturor cadrelor didactice ieșene în vederea utilizării tehnologiei și a internetului în activitatea didactică, Centrul de Formare pentru Educație Digitală din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, începând cu 17 noiembrie 2020, a inițiat un proiect inedit, denumit Profesorul digital. Oportunități de formare pentru noua misiune în școala ieșeană.

Evenimentul de debut al acestui amplu demers de formare se va desfășura online, mâine, 17 noiembrie 2020, în intervalul 14.00-15.00, și o va avea ca invitată pe doamna psihoterapeut Mirela Claudia Dracinschi, doctor în Științele Educației. Activitatea, numită sugestiv Dincolo de conexiune, către conectare, își propune sensibilizarea directorilor și a profesorilor, evidențierea provocărilor pe care le implică învățarea în condițiile exigențelor impuse de învățământul online. Un alt scop este constituit de identificarea mijloacelor prin care se poate realiza motivarea reală a elevilor, implicarea acestora într-un adevărat parteneriat didactic.

Echipa de proiect, coordonată de doamna prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General al ISJ Iași și de doamna prof. Emanuela Pădurariu, Inspector Școlar pentru Informatică, invită directorii și profesorii din învățământul primar, gimnazial și liceal să participe, pe parcursul întregului an școlar, la un proiect prin care formatori din domeniul educațional, sociologic, informatic, vor oferi exemple de bune practici în activitatea de predare-învățare-evaluare online.

Obiectivele acestor întâlniri vizează formarea cadrelor didactice pentru proiectarea și realizarea activităților educaționale în format e-learning, conform Ordinului Nr. 5545/2020 din 10 septembrie 2020 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind desfăşurarea activităţilor didactice prin intermediul tehnologiei şi al internetului, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Aceste activități de formare sunt utile profesorilor pentru că le vor oferi posibilitatea de a dezvolta instrumente de predare adaptate diferitelor niveluri de învățământ, de a utiliza tehnici de evaluare online, de a integra într-un demers educațional unitar predarea sincronă și pe cea asincronă, de a diferenția și personaliza instruirea, implicând activ și creativ elevii în activitatea didactică.